Solvik Strömstad

När det är kallt och snörikt och vintern tycks ha tagit ett järngrepp går mina tankar till sommaren. Och eftersom jag blivit lite äldre, vilket ofta gör att man blir lite nostalgisk, så kan jag inte låta bli att tänka på somrarna när jag var liten.

När jag var liten gick vi på somrarna till Solvik varje söndag. Det var en ganska avskild plats i Strömstad trots att det inte låg särskilt långt ifrån centrum. Det var IOGT:s sommarhem vilket man ”tror jag” fick i en donation någon gång på 30-talet. Min far var egenföretager och hade ett glasmästeri med färghandel och kunde inte ta ut någon semester eftersom han var ensam i firman. Så vi hade Solvik som vårt sommarnöje.

Staden har förändrats och många av de människor som fanns omkring dig har försvunnit. Hur man kom till Solvik har också förändrats. När jag var liten gick vi till Solvik. Att åka bil var något som kom mycket senare. Vi hade med oss en matkorg så vi kunde stanna där hela eftermiddagen.

Vägen till Solvik tyckte jag började i Myren vid varvet. På den tiden låg det enda landsfasta badet i Strömstad där, fast jag såg sällan någon som badade vid bryggan som låg utlagd. De var nämligen ingen barnvänlig strand utan en flytbrygga som man kunde hoppa i vattnet ifrån. Det var ganska djupt så du måste kunna simma för att använda dig av den badplatsen. Jag vet egentligen inte om det ansågs som en badplats men det var i alla fall vad en del påstod att det var. Det fanns ingen riktigt bra badstrand nära Strömstad. Den närmaste badstranden där man kunde vada ut fanns på Furholmen och dit kom man bara med båt. Det var där man hade simskolan för att lära sig simma. På Styrsö och Alaska låg också fina badstränder, men dit kom du också bara med båt. Seläter och Capristranden var andra bra platser att bada på där du inte behövde båt  men dem ligger en bit från centrala Strömstad.

Men vi var i Myren vid varvet och där låg på den tiden även roddklubbens klubbhus där man förvarade alla sina roddbåtar. Jag tyckte att det såg lite rangligt ut men där förvarades bara klubbens båtar. Vägen till Solvik började alldeles bakom klubbhuset och det var en stig som gick uppåt på berget. Du gick som genom en skog med en väl upptrampad stig. När vi kom upp på berget fortsatte skogen men stigen blev lite bredare och du gick på ganska mjuk jord. Längs hela stigen fanns det blåbärsris där det växte blåbär som vi brukade stanna till för att plocka när det blev aktuellt. Sedan bar det neråt igen för att snart bära uppåt till höger. Nu går vi på en bred stig med en bergkant på ena sidan och även på andra sidan men det var ändå som en skog där vi gick. Gick man ut på berget till vänster så stupade det brant ner mot Holkedalskilen. Vi kommer fram till grinden till Solvik som finns mitt i en stengärdsgård med en portal där det står att vi har kommit till Solvik Godtemplarnas sommarhem.

Vi går fortfarande i något som är en liten skog med berg runtom. På denna första delen av sommarhemmet finns det också en massa ormbunkar. Som liten trodde man ju att ormbunkar betydde att där fanns mycket orm så det var ett ställe man undvek. En troligare orsak till namnet ormbunke är hur bladet på dem ser ut. Dem ser lite grann ut som delade ormtungor.

Nu är vi nästan framme  eftersom vi kommer fram till den första husgrunden. Och så ser vi stugan som tillhör sommarhemmet. Både där husgrunden finns och sommarhemmets hus var en gång hem för var sin familj. Nere vid havet finns det ännu en husgrund där det stod ett hus som användes som fiskefabrik. Det skall ha arbetat ganska många människor där den tid då fabriken fungerade. Det syns också att det varit en kajplats eftersom det finns en förfallen brygga och flera ringar fästade i bergen där man förtöjde fartygen som kom med fisk.

Solvik är det namn som Godtemplarna har gett platsen. Jag minns inte idag vad den hette innan dess. Men det spelar för mig ingen roll vad den en gång har hetat eftersom det är Solvik för mig.

Under dem första åren på Solvik var det ganska många som kom dit. Men dem flesta var redan ganska gamla vilket gjorde att leden som kom till Solvik glesnade. Men när jag var liten var det ganska många som kom dit.

Själva platsen var ganska väl skyddad eftersom den låg gömd bakom berget. På ena sidan av Solvik fanns det en bergvägg som det var svårt att ta sig upp för om man inte visste att det fanns en stig i en bergskreva bakom en massa buskar. På andra sidan fanns då havet. Det fanns två stränder där man kunde vada ut men det blev bråddjupt ganska fort. Så det var viktigt att man kunde simma för att bada på Solvik. På den strand som var störst och som det skulle vara lättast att bada för oss som inte kunde simma var det fullt med blåmusslor. En otroligt mängd med blåmusslor och där var det inget kul att trampa runt.

Solvik var en skön plats för vår familj som vi nästan utnyttjade som vårt eget sommarställe. För att vara så nära stan med alla dess turister var det en oas.

Solvik har numera upphört som godtemplarnas sommarhem eftersom man har sålt stället. Det fanns inte längre några kvar som ville sköta om stället och det var svårt att få in pengar för att betala dem kostnader som finns för att äga stället. Huset var inte så stort och det fanns ganska få sängplatser. Om det fortfarande finns en godtemplarorden i Strömstad vet jag inte eftersom mina kontakter med den dog med min mor.

Det var en skön plats som vi kunde njuta av under många år men nu är det någon annan som har fått den möjligheten.

Annonser

1 kommentar

Under Kolumner

Ett svar till “Solvik Strömstad

  1. Jan-Eric

    När jag läser beskrivningen om Solvik så blir jag nästan gråtfärdig. Så mycket tid jag hann tillbringa där. Synd att mina barn aldrig kommer få uppleva det stället. Det är som du skriver, att det kändes som att det var vår egen stuga då det sällan var några andra än vi där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s