Äggost. Julost

Edamerost har alltid varit julosten för mig. Visst finns det även andra ostar som man har haft på julbordet men det är edamerosten som i alla fall jag och säkert många med mig som den viktiga julosten. Jag har försökt ta reda på varför en ost från Holland blivit så viktiga för oss i Sverige. Men jag har inte hittat något som förklarar det för mig. Edamerosten är dessutom en ganska smaklös ost så man kan fråga sig varför den finns som julost. Däremot hittade jag några andra ostar som tydligen har varit julostar. Det här är ostar som har bohusländskt ursprung vilka jag aldrig har hört talas om trots att jag är från Bohuslän. Den som har tid och ork att göra sin egen ost hittar recepten om du klickar på länkarna i artikeln.

Äggostformar i olika utförande

Äggost eller bohuslänsk äggost är en svensk maträtt. Äggost tillagas av mjölk och ägg, samt ättika, filmjölk eller gräddfil, som får sjuda sakta tills det skär sig. Då får massan rinna av, helst i en riktig äggostform av trä med hål i botten. Massan öses upp i formen, eventuellt varvad med strösocker. Rätten serveras traditionellt på smörgåsbord eller som frukost, gärna med inlagd sill. Äggosten äts numera ibland som efterrätt med strösocker, kanel eller och grädde. Populära syltsorter är björnbärssylt och hjortronsylt.

Äggostformen är stjärnformad

Äggosten är typisk för Bohuslän och enligt traditionen tillhörde den kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner kvällen före och lämnade förning. Äggosten serverades då som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill.

Källa: wikipedia.

Äggost från Bohuslän

Mumsig äggost på klassiskt recept. Gräddfilen gör osten härligt syrlig och kompletterar den söta mjölken fint. Servera äggosten kyld med lite färska bär eller med din favoritsylt.

Klicka på länken och läs hur man gör åggost.

Brynost

Brynost är en otroligt god bohuslänsk delikatess som verkligen måste prövas på. Den är ganska mastig, så att bjuda direkt efter maten kan vara lite för tungt. Den passar alldeles utmärkt som kvällsmål, och går bra att frysa. Man kan jämföra konsistensen med halloumi, lite gnisslig att tugga, men vi har inte vågat använda brynost i sallad.

Klicka på länken och läs hur man gör brynost.

Annonser

Lämna en kommentar

Under julmat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s